Tien eigen bakkerijen uitbouwen in 13 jaar tijd is geen klein bier. Lieven Lammerant kreeg het voor elkaar met Fijnbakkerij Lieven. De honger van de zaakvoerder is daarmee nog niet gestild: de komende jaren moet deze bakkerij ook in andere delen van het land een begrip worden. Het bedrijf gaat daarvoor op zoek naar franchisenemers.
Hoe is jullie bakkerij de jongste jaren gegroeid tot wat ze nu is?
Lammerant: “Op 2 juni 2003 heb ik de centrale bakkerij in Oostkamp samen met twee andere filialen (Sint-Andries Brugge en SintMichiels Brugge, die laatste is inmiddels stopgezet, red.) overgenomen. Ik was op dat moment al twee jaar in de bakkerij actief, kende het reilen en zeilen en had voordien al ervaring opgedaan bij andere bakkers. In 2004-’05 is Veldegem erbij gekomen, in 2006-‘07 hebben we in Oostkamp het productieatelier vernieuwd. Nog in 2006 kwam de winkel in SintKruis erbij. De grootste groei kwam er in 2011, toen we – naast een filiaal in Assebroek – de vijf filialen van de Iris-bakkerijen overnamen (in Oostende, Uitkerke, Sint-Pieters, Sint-Jozef en het centrum van Brugge). In 2013 is Torhout er nog bij gekomen.”
Vanwaar de ambitie om nog verder door te groeien?
Lammerant: “We zijn in de driehoek Torhout – Brugge – kust al vrij bekend, maar zouden het leuk vinden onze naam ook in andere regio’s te vestigen. Daarbij denken we in eerste instantie aan West-Vlaanderen en het westelijke deel van Oost-Vlaanderen, maar veel is bespreekbaar. De logistieke uitdaging voor onze centrale bakkerij is niet zo gigantisch, van hieruit kunnen we leveren in een vrij ruime actieradius.”
Werken jullie in bepaalde winkels nu al met franchisenemers?
Lammerant: “Neen, alle zaken worden tot nu toe uitgebaat door eigen personeel. Er werken op vandaag ruim 60 mensen in ons team, zij vertegenwoordigen bijna 50 FTE’s. Een franchiseformule leek ons de eenvoudigste manier om onze groei naar een hogere versnelling te schakelen. We willen in zee gaan met mensen die verantwoordelijkheid dragen en een stuk mee willen investeren, zodat wij ons hoofdzakelijk kunnen blijven focussen op het bakken. Franchising is voor ons een nieuwe manier van werken, maar we hebben er vertrouwen in: je gaat dan in zee met mensen die op zelfstandige basis werken en daardoor sowieso een grotere betrokkenheid zullen etaleren, omdat zij er ook alle belang bij hebben dat de zaak goed draait.”
Moeten kandidaten zelf bakker zijn om in deze franchise mee te stappen?
Lammerant: “Sowieso is het een grote troef als je via een opleiding al wat vertrouwd bent met de bakkersstiel of weet wat het inhoudt, maar het is geen onoverkomelijke hindernis als kandidaten die bagage niet hebben. Iedereen krijgt een interne opleiding. Uiteraard moet er wel enige interesse zijn in ons beroep, anders begin je er beter niet aan. Hoewel wij hier op een boogscheut van Ter Groene Poorte (met onder meer een bakkerijschool) zitten en studenten van daar hier vroeg of laat op bezoek komen of een rondleiding krijgen, verwachten wij vanuit die hoek niet meteen kandidaten.
Bron: Storecheck
JAN