Delhaize gaat haar discountformule Red Market dit jaar nog stopzetten. Alle bestaande winkels worden omgevormd tot zelfstandige AD- of Proxy franchisewinkels.
Red Market ging officieel van start in 2009 met de opening van de eerste winkel in Gembloux. De keten telt op dit moment 13 winkels waarvan 3 in Vlaanderen en 10 in Wallonië. Nieuwe winkelpunten werden al lang niet meer geopend, omdat de formule verlieslatend was. De toekomst van Red Market was daarmee al langer een vraagteken, maar Delhaize heeft nu beslist de stekker uit het proefproject te trekken.
De directie van Red Market heeft de intentie aangekondigd om de winkelformule tegen begin december 2016 stop te zetten. De 13 winkels zullen worden omgevormd tot zelfstandige 9 AD- en 4 Proxy Delhaizewinkels. Voor bijna alle vestigingen zouden al franchisenemers gevonden zijn.
“Een succesvolle commerciële uitrol van het Red Market-concept op de Belgische markt zou belangrijke en risicovolle investeringen vereisen. Er wordt nu dan ook formeel gekozen om de investeringsmiddelen te concentreren op de uitbouw van een sterk Delhaize-merk. De betrokken 13 locaties hebben een groot commercieel potentieel, daarom bestaat de intentie om deze winkels in de nabije toekomst verder uit te baten als zelfstandige AD- of Proxy franchise-winkels,” klinkt het in een persmededeling.
“Nuttig testproject”
Delhaize zegt dat het testproject Red Market desondanks nuttig is geweest. “De ambitie achter deze winkelformule was het uittesten van allerlei vernieuwende retailconcepten, zoals volledige self-scanning, aanschuiven in slang aan de kassa, een vlakke en efficiënte winkelorganisatie, gebruik van shelf ready packaging, nieuwe promo-en marketingtactieken en ruimere openingsuren. De formule heeft haar nut duidelijk bewezen aangezien veel van deze concepten doorheen de jaren ook met succes in de Delhaize-winkels geïntroduceerd werden.”
Geen ontslagen
Bij Red Market werken vandaag 254 medewerkers. De medewerkers van de winkels zullen worden overgenomen door de zelfstandige AD- en Proxy franchise-eigenaars. Ze behouden dus hun job en dit onder de huidige loon- en arbeidsvoorwaarden.
Bron: Gondola
NOV