De premiers van de drie Benelux-landen hebben aangekondigd dat ze maatregelen gaan nemen om te komen tot één detailhandelsmarkt. De focus ligt op het gelijktrekken van regels, het verlichten van de administratieve last van btw-verplichtingen en informatieverstrekking over ondernemen over de grens. Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, is blij met dit initiatief, maar wil nog verder gaan.
“Met deze maatregelen speelt de Benelux opnieuw een echte voortrekkersrol in de Europese integratie”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. “Dankzij gelijke regels zullen producten, diensten en werknemers moeiteloos de grenzen van de Benelux kunnen oversteken.”
“Twee weken geleden zorgde de samenwerking tussen België en Nederland ervoor dat de tarieven voor elektronische kaartbetalingen in heel Europa naar ons niveau zullen worden gebracht. Hier zijn deze tarieven veel gunstiger dan in de rest van Europa, dus alle lidstaten profiteren mee. Dat is maar één van de voorbeelden van de kracht van samenwerking in de Benelux”, weet D. Michel.
De handel is al langer vragende partij voor gelijke regels in België en de buurlanden – en bij uitbreiding heel Europa. “De ongelijke regels spelen handelaars parten, vooral in e-commerce. Online handelaars, of ze nu Belgisch zijn of niet, opereren steeds meer vanuit het buitenland. Omdat daar de regels eenvoudiger of gunstiger zijn dan in België. Onze btw-tarieven zijn hoger dan die van de buurlanden, een pakketje is sneller geleverd vanuit Amsterdam dan vanuit Kortrijk en verschillende regels, waaronder die voor productveiligheid, zijn strenger dan de Europese. Streven naar eenvormigheid in de bestaande wetgeving is dus een stap in de goede richting”, stelt D. Michel.
Comeos zou een stap verder gaan: zij wil een “Benelux-test” invoeren. “Bij elke nieuwe regel die gestemd wordt in één van de Benelux-landen, zouden de overheden de reflex moeten hebben om deze af te zetten tegen de regels in de andere Benelux-landen. Zo voorkomen we dat we nieuwe ongelijkheden creëren, terwijl we oude regels op gelijk niveau aan het brengen zijn”, vindt D. Michel.
MEI