De Australische wereldleider in kwaliteit tweedehands acht Vlaanderen rijp voor een forse ontwikkeling van de tweedehandsmarkt. Cash Converters past hiervoor zijn organisatie en structuur aan en plant op korte termijn meerdere openingen in eigen beheer in Vlaanderen. Een eerste nieuwe vestiging opent vandaag, 29 januari 2015, haar deuren in Vilvoorde (Shopping Rooseveltcenter Mechelsesteenweg 30).
Succesverhaal zet zich voort
Cash Converters, de onbetwiste wereldleider van de kwaliteit tweedehands, die meer dan 700 vestigingen telt, verspreid over de hele wereld, opende zijn eerste winkel op Belgische bodem in 1997. Sindsdien kende de groep een sterke groei in Brussel en Wallonië. In 2014 kende de groep nog een omzetgroei van 6% voor een totaal van 50 miljoen euro. Niet minder dan 80.000 nieuwe “verkopende” klanten kwamen er afgelopen jaar bij.
Vlaanderen prioritair
Het Belgische filiaal van de groep telt vandaag in totaal 26 winkels in België, waarvan slechts twee in Vlaanderen, een in Antwerpen en een in Drogenbos.
“Onze verdere uitbreiding op Vlaamse bodem is vandaag dé prioriteit van de groep” stelt Kurt Rens, de nieuwe General Manager van Cash Converters België”.
Rens zag afgelopen jaren immers veel beweging ontstaan rond de tweedehands in Vlaanderen en is daarom overtuigd dat Cash Converters er over een groot groeipotentieel beschikt. “Je hoeft maar te kijken naar het succes van de aan-en verkoop van tweedehandsgoederen via Internet in Vlaanderen, om in te zien dat dit marktsegment geen taboe meer is”.
Duurzaam hergebruik
Het succes van Cash Converters verklaart zich ook door het feit dat steeds meer consumenten bewust kiezen voor het duurzame hergebruik van bepaalde goederen.
Aankopers of verkopers, kaderleden, zelfstandigen, gepensioneerden of studenten, alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd in het trouwe cliënteel van Cash Converters.
En bij de Australische keten vinden ze hun gading, het ruime aanbod beantwoordt aan een heel grote waaier aan potentiële klanten : Smartphones, flatscreens, juwelen, alle trendy artikelen zijn beschikbaar in de rekken.
“Ons succes berust op een overtuigend win-win principe, aankopen met gezond verstand en voorrang geven aan duurzaam hergebruik. Maar wij danken onze groei eveneens aan de kwaliteit van ons ruime aanbod, »benadrukt Kurt Rens.
Vereenvoudigde structuur
Om zich optimaal te kunnen voorbereiden op een verdere inplanting op Vlaamse bodem, nam de groep een aantal strategische beslissingen. Zo werd met de persoon van Kurt Rens bewust gekozen voor een Vlaamse General Manager met ruim ervaring in de retail : o.a. Q&A, Euroshoe, Veritas. Een holding en nieuwe exploitatievennootschap – waarin de eigen retail wordt ondergebracht – werden opgericht en de nieuwe Raad van Bestuur telt naast twee interne voortaan ook twee externe, Vlaamse bestuurders: Wouter Torfs en Herman van Beveren (Decathlon). Chantal Heymans, die gedurende de laatste 10 jaar gedelegeerd bestuurder was van de groep, besloot om zich terug te trekken van de operationele leiding maar blijft actief als consultant bij de nieuwe Raad van Bestuur. Deze lichtere structuur moet de groep in staat stellen flexibeler in te gaan op nieuwe marktrends en snellere maar steeds goed doordachte beslissingen te nemen.
Nieuw concept
Om zich optimaal voor te bereiden op een grondige uitbreiding in het Vlaamse landsgedeelte, besliste Cash Converters ook om op een Vlaamse partner, Retail Office, beroep te doen om het bestaande winkelconcept te vernieuwen.
Dit nieuwe concept wordt eind januari gepresenteerd aan het grote publiek via de opening van een eigen Vlaamse winkel in eigen beheer in Vilvoorde. De keten voorziet de komende jaren een verdere uitbouw van ongeveer vier winkels per jaar in Vlaanderen, en is vandaag actief op zoek naar geschikte panden rond de grootsteden. Daarnaast wordt gewerkt rond de verdere ontwikkeling van het bestaande franchise netwerk in Brussel en Wallonië.
JAN