De 8 Belgische Albert Heijn-winkels die moeten sluiten, werken niet marktverstorend. Dat is de conclusie van een onderzoek van winkelinformatiespecialist Locatus op vraag van Gondola. “In alle gevallen, op één na, blijft er meer dan voldoende keuze over voor de consument”, klinkt het.
Om groen licht voor hun fusie te krijgen van de Belgische Mededingingsautoriteit moeten Ahold en Delhaize 13 winkels sluiten in België. De bedreigde AD Delhaize franchisewinkels zijn nog altijd een goed bewaard geheim, maar de 8 vestigingen van Albert Heijn in ons land zijn wel bekend. Het gaat om AH Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent Overpoort.
Delhaize en AH zouden samen te sterk vertegenwoordigd zijn in een aantal regio’s in Vlaanderen, aldus de concurrentiewaakhond. Die keek voor haar voorontwerp niet naar specifieke winkels, maar naar zones waar Ahold Delhaize na de fusie op lokaal niveau te veel marktaandeel zou hebben. Daardoor zou er in die zones te weinig concurrentie mogelijk zijn. Een studie van Locatus op vraag van onze redactie stelt echter grote vraagtekens bij die redendering.
Geen te hoog marktaandeel
Er zijn in totaal 25 deelgemeenten met zowel een Albert Heijn als één of meerdere vestigingen van Delhaize (Delhaize, AD Delhaize of Proxy Delhaize). Als we kijken naar de gemeenten waar AH en Delhaize samen een hoog “marktaandeel” hebben, komen we niet op dezelfde 8 bedreigde AH-winkels uit.
In termen van aantal verkooppunten zijn AH en Delhaize samen het sterkst (aandeel groter dan 33%) in Overpelt, Boortmeerbeek, Brasschaat, Harelbeke en Deinze. Enkel AH Boortmeerbeek wordt daarvan gesloten.
Op basis van winkelvloeroppervlakte hebben Ahold en Delhaize samen meer dan 33% van de lokale markt in handen in Boortmeerbeek, Deinze, Oudenaarde, Olen, Lokeren, Kontich en Brasschaat. Uit dit lijstje prijken enkel Boortmeerbeek, Oudenaarde en Lokeren op de lijst van bedreigde winkels. Opvallend is ook dat er twee winkels uit Antwerpen volgens de objectieve cijfers van Locatus te veel van de markt in handen hebben, terwijl er met AH Kiel en AH Groenplaats twee andere vestigingen in de stad de deuren moeten sluiten.
4 van de 8 AH’s niet in buurt van Delhaize
Ook als we kijken naar winkelgebieden, in plaats van gemeenten komen we niet op de 8 zelfde winkels uit als de mededingingsautoriteit. Er zijn er slechts 6 zones met zowel een Albert Heijn als één of meerdere Delhaize-winkels. Van de 8 bedreigde AH’s liggen er 4 zelfs in een winkelgebied zonder Delhaize. Het winkelgebied waar de concentratie het hoogst is (AH Lokeren), moet de lokale AH wel dicht.
Voldoende keuze voor consument
“Mijn conclusie is dan ook dat de 8 AH’s die moeten sluiten niet op basis van data genomen zijn. In alle gevallen, op AH Lokeren na, blijft er meer dan voldoende keuze over voor de consument”, besluit Gerard Zandbergen (CEO Locatus).
Bron: gondola
MRT